Kraamtijd

Tijdens de kraamtijd zullen we verschillende malen bij u thuis langs komen. De bedoeling van deze visites is om te controleren of uw herstel voorspoedig verloopt, of de baby een goede start maakt, of de voeding goed gaat en de baby hiervan gaat groeien.

De kraamtijd is een hele intensieve periode, er gebeurt zoveel voor u, uw partner en eventuele andere kinderen. Als eerste vinden wij het belangrijk dat u lichamelijk herstelt van de bevalling. Daarom vragen wij u al vroeg in de zwangerschap kraamzorg te regelen, zodat u na de bevalling hulp krijgt bij de verzorging van de baby, de zorg voor de eventuele andere kinderen, de huishouding etc. Maar wij vinden het net zo belangrijk dat u zich psychisch goed voelt. Na de bevalling verandert uw hormoonhuishouding sterk, wat vaak als gevolg heeft dat u op de 4e dag na de bevalling last van kraamtranen’ kunt hebben.Dat is heel normaal, maar moet wel overgaan. Tijdens de kraamtijd zullen we dus ook de aandacht vestigen op hoe u zich voelt, hoe u het vindt om (opnieuw) moeder te zijn geworden, hoe u terugkijkt op de bevalling, etc. We vinden het belangrijk om ervoor te zorgen dat de verloskundige die bij de bevalling is geweest minstens één keer langskomt tijdens de kraamtijd.

Verder zullen er controles uitgevoerd worden bij de baby tijdens de kraamtijd. De temperatuur wordt meerdere keren per dag gemeten om te beoordelen of de baby zichzelf warm kan houden nu hij of zij niet meer in de warme baarmoeder zit. Ook is het belangrijk om bij te houden hoeveel keer de baby plast en poept. Dit heeft natuurlijk te maken met de hoeveelheid die hij of zij binnen krijgt via de voeding. Als de baby borstvoeding gaat krijgen is het de eerste dagen heel belangrijk dat de baby veel aan de borst gelegd wordt om de productie van de melk te stimuleren. De kraamzorg zal u hierbij begeleiden. Maar ook is het belangrijk om u tijdens de zwangerschap al goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Dit geeft rust en zelfvertrouwen in de kraamtijd. Meer informatie over borstvoeding staat onder het kopje Borstvoeding’ op deze site.

Bovenal hopen we dat u geniet van deze waardevolle tijd!

Graag zien we u 6 weken na de bevalling nog een keer terug tijdens ons spreekuur.

Tijdens deze nacontrole wordt er samen met de verloskundige die bij uw bevalling was teruggekeken op zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. We stellen u wat vragen over het verloop van uw herstel en de ontwikkeling van uw baby. Natuurlijk is er ook genoeg ruimte voor vragen van uw kant.