Thuis- of ziekenhuisbevalling?
Als de zwangerschap en bevalling ongecompliceerd verlopen kun je zelf kiezen of je thuis wilt bevallen of poliklinisch in het ziekenhuis. Op beide locaties is één van de verloskundigen van de praktijk bij je bevalling aanwezig, samen met een kraamverzorgende.
Soms kan er tijdens de zwangerschap of bevalling een complicatie optreden waardoor de zorg wordt overgedragen aan de gynaecoloog. De bevalling wordt dan medisch en de hartslag van de baby wordt geregistreerd met het CTG. De verloskundige van het ziekenhuis, verpleegkundige en gynaecoloog zullen je dan verder begeleiden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je bloeddruk te hoog is, de baby in het vruchtwater heeft gepoept of wanneer er behoefte is aan pijnstilling tijdens de bevalling.
In sommige gevallen is er een plaats indicatie voor de bevalling. Dat wil zeggen dat je op ons advies in het ziekenhuis bevalt maar dat je eigen verloskundige de bevalling mag begeleiden. Dit kan bijvoorbeeld het advies zijn als je bij een vorige bevalling ruim bloedverlies hebt gehad of als de baby na de bevalling wordt nagezien door de kinderarts. Wij werken samen met het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes.
Kies de plaats waar jij en je partner je goed bij voelen. Je hoeft je in de zwangerschap niet aan te melden voor een poliklinische bevalling en mag tijdens de bevalling altijd van gedachten veranderen. Thuis bevallen en poliklinisch bevallen is even veilig (als er geen medische indicatie is), dus ga op je gevoel af! De verloskundige heeft bij een thuisbevalling spullen bij om in een spoedsituatie te kunnen handelen. Soms is het nodig om vanwege medische redenen tijdens een thuisbevalling alsnog naar het ziekenhuis te gaan, maar het kan door de snelheid van een bevalling ook mogelijk zijn dat we thuis blijven terwijl je graag naar het ziekenhuis wilde.